React Native: de universele taal voor al je apps
Applicaties zijn niet meer weg te denken uit de wereld van vandaag. Van het nieuws lezen tot gamen, en van muziek luisteren tot het bijhouden van je bankzaken. Voor alles wat je wilt doen op je telefoon of tablet, bestaat er wel een app die je kan gebruiken. Het ontwerpen van al die software gebeurt met behulp van programmeertaal, maar verschillende besturingssystemen gebruiken verschillende talen. React Native apps bieden hier uitkomst voor.
Een universele taal scheelt gedoe (en geld)
De grootste spelers op de smartphonemarkt zijn Google en Apple. Als app-ontwikkelaar wil je dus dat jouw software minstens op zowel Android als iOS te gebruiken is. Vroeger betekende dit dat je jouw apps twee keer moest ontwikkelen, beide besturingssystemen hebben namelijk hun eigen taal die je dient te gebruiken. React Native biedt verlichting en kan je veel moeite besparen. Het is een programmeertaal dat zorgt dat dubbel programmeren niet meer nodig is. Dat scheelt tijd, en dus ook geld.
Hoe het werkt
React Native is volledig open source beschikbaar, wat betekent dat de community zich continu in kan zetten om het programma te verbeteren. Het bevat vele bijbehorende componenten, maar het meest unieke aan dit programma is dat het ook gebruik maakt van oorspronkelijke componenten van Android en iOS. Andere, vergelijkbare cross-platform frameworks hebben dat niet, wat ze van mindere kwaliteit maakt in vergelijking tot React Native.
De toekomst is universeel
Momenteel ondersteunt Reactive Native zowel Android als iOS, maar in de toekomst zou dat mogelijk nog verder uitgebreid kunnen worden. Met de introductie van het 5G netwerk en de ‘internet of things’ zullen apps op steeds meer apparaten en besturingssystemen verschijnen. Om in een keer een groot publiek te kunnen trekken op alle schermen die in huis te vinden zijn, is natuurlijk erg aantrekkelijk. Precies de reden waarom grote bedrijven als Facebook, Netflix en Yahoo er allemaal gebruik van maken.
Apps maken voor meerdere platformen is dus heel goed mogelijk met een enkele codebase. Eén programmeertaal leren is makkelijker dan een complete codebase herschrijven in een andere taal, wat kosten en tijd bespaart. De ideale oplossing voor elke webapplicatie op maat dus!