Alles over Lean Six Sigma

12 augustus 2020 0 Door admin

Lean procesoptimalisatie, Lean Six Sigma: wat is het verschil en wat zijn de overeenkomsten? Ze worden steeds vaker in één adem genoemd en ze kunnen dan ook zeer succesvol samen toegepast worden. Bij Lean management gaat het om het optimaliseren van werkprocessen. Het is niet zomaar een methode, eerder een filosofie of een gedachtegoed. Bij Six Sigma wordt onderscheid gemaakt tussen belangrijke en onbelangrijke oorzaken van knelpunten in het bedrijf. Middels statistische technieken wordt er een verbeteraanpak opgesteld waaruit oplossingen komen die op een gestructureerde manier geïmplementeerd kunnen worden. 

De voordelen en gevolgen van Lean Six Sigma

Bij Lean Six Sigma wordt vooral gekeken vanuit de klant. De wensen en eisen van de klant staan namelijk centraal. Uiteindelijk zal een goede implementatie van Lean Six Sigma leiden tot kostenreductie, doorlooptijdverkorting, kwaliteitsverbetering, vermindering van de werkdruk, verhoogde klanttevredenheid en een verhoogde medewerkerstevredenheid. 

Hoe werkt Lean Six Sigma precies? 

Lean Six Sigma is dus de optimale combinatie tussen Lean en Six Sigma, waarbij het aantal processtappen door Lean gereduceerd wordt en Six Sigma de uitkomst van deze processen voorspelbaar maakt. Hierdoor wordt vooral gefocust op kwaliteitsverbetering, doorlooptijdverkorting en betere bedrijfsresultaten. Werknemers worden opgeleid om zelf procesverbeterering te identificeren. Hierdoor zal doorlooptijdverkorting ontstaan en uiteindelijk natuurlijk ook betere bedrijfsresultaten. De klantwaarde wordt verhoogd, waardoor het bedrijfsresultaat verbeterd wordt. 

Lean Six Sigma in uw organisatie

Lean Six Sigma is waarschijnlijk ook voor uw organisatie een goede optie om processen te verbeteren. Het is lastig om dit zelf te implementeren, al zijn er voldoende trainingen en cursussen die u kunt volgen. Dat is een slimme keuze wanneer u hier echt mee verder wil. Het is echter ook mogelijk om een externe adviseur of projectmanager in te zetten die gespecialiseerd is in Lean Six Sigma en dit samen met u in uw bedrijf kan implementeren.